Palvelut

Ensimmäisellä tarkastuskäynnillä potilaan esitiedot käydään huolellisesti läpi ja kartoitetaan suun kokonaistilanne. Hampaiden hoitosuunnitelma tehdään aina yhdessä potilaan kanssa potilaan toiveet huomioiden. Perustarkastuksen yhteydessä otamme kaikki tarpeelliset röntgenkuvat ja mahdollisesti valokuvat sekä suunnittelumallit. Hammastarkastuksen jälkeen käymme yhdessä potilaan kanssa hoitosuunnitelman läpi ja mietitään, millaiseen hoitoon päädytään.

Tarkoituksemme on huolehtia potilaan suun terveydestä vauvasta vaariin.

Säännöllisessä suun puhdistuksessa tulee käydä vastaanotolla. Yleinen suositeltava aikaväli puhdistushoidolle on 6-12 kuukautta, tapauskohtaisesti hoitoväli voi olla lyhyempi tai pidempikin. Puhdistuskäynnillä suu puhdistetaan ja poistetaan mahdollinen hammaskivi, minkä jälkeen potilaan on itse mahdollista ennaltaehkäistä hammaskiven syntyä kotihoidoin. Puhdistuksessa on mahdollista käyttää myös puudutusta, mikäli hammaskivenpoisto tuntuu epämiellyttävältä.

Suuresti vaurioitunut tai infektoitunut hammas tulee poistaa. Toimenpide suunnitellaan röntgenkuvia apuna käyttäen. Ennen toimenpidettä suun alue puudutetaan, joten hampaan poistossa potilas ei tunne kipua. Varsinainen hampaan poisto kestää yleensä 2-20 minuuttia. Monijuuriset hampaat halkaistaan useampaan osaan, jotta ne saadaan yksinkertaisesti tai helposti poistettua. Poiston jälkeen luukuoppa puhdistetaan ja suljetaan asiallisella tavalla. Hampaan poiston jälkeen potilas ohjeistetaan huolellisesti. Seuraavan kahden päivän ajan on hyvä käyttää särkylääkettä kivunhoidossa. Mikäli särky voimistuu kahden päivän jälkeen, voit ottaa yhteyttä vastaanotolle tai tarvittaessa suoraan sairaalaan. Hampaan poisto on valtava trauma ja poistetun hampaan korvaus onkin mietittävä huolellisesti. Hampaan poisto aiheuttaa purentarasituksen siirtymisen muille hampaille, joka pitkällä aikavälillä heikentää niiden ennustetta. Tästä syystä puutosalueen korjaus mahdollisimman pian on suositeltavaa.

Hammaslääkäri näkee hampaiden infektiot ja vauriot silmämääräisesti vain vapailta pinnoilta. Tämä tarkoittaa sitä, että hampaiden väleissä tai luun sisällä olevat ongelmakohdat jäävät piiloon. Tästä syystä käytetään röntgenkuvia, joilla nähdään kudosten sisään. Perinteisiä röntgenkuvia kutsutaan myös karieskuviksi, karieskuvat otetaan vastaanottohuoneessa suun sisään asetettavan anturin avulla. Kuvista nähdään 6-8 hampaan alue suun taka-alueelta.

Ortopantomografia (OPTG) on röntgenkuvaus, jossa kuvataan koko hampaisto ja leuka-alue yhdellä kertaa. Sitä kutsutaan myös panoraamakuvaukseksi. OPTG otetaan, kun tarvitaan suurempi kartoitus suun tilanteesta, normaalisti tämä tilanne on 3-10 vuoden välein tai tarvittaessa useammin. Tällainen tilanne saattaa olla kyseessä proteettisen suunnittelun yhteydessä tai ennen suurempaa leikkausta.

Isomman projektin yhteydessä OPTG röntgenillä nähdään juurten kärkiin ja niitä ympäröivän luun tilanne. Lisäksi sillä voidaan arvioida leukojen ja nenän sivuonteloiden tilannetta.

Iän ja käytön myötä hampaat kellastuvat ja muuttuvat epämiellyttävän näköisiksi, tähän on saatavilla helppo hoito, hampaiden valkaisu, jossa hampaiden pinnat käsitellään kemiallisesti. Hampaiden valkaisu aloitetaan vastaanotolla, jonka jälkeen on mahdollista tehdä kotona ylläpitovalkaisuja omien valkaisulusikoiden avulla. Vastaanottovalkaisussa tehdään yleensä kaksi tai kolme käsittelyä yhdellä käynnillä ja tarvittaessa varataan toinen käynti. Ennen valkaisua hampaiden tulee olla terveet ja tämä todennetaan hammaslääkärin tarkastuksessa. Valkaisun kesto vaihtelee suuresti yksilön tai tapauksen mukaan, tehoon vaikuttavat paljolti asiakkaan elintapatottumukset. Pisimmillään vaikutuksen saattaa nähdä vuosiakin. Valkaisun tummumiseen vaikuttavia aineita ja elintapoja ovat tupakointi, tee, kahvi, punaviini ja mustikka. Aineet, jotka pinttyvät herkästi muihinkin pintoihin, tarraavat myös hampaisiin.

Vaaleat hampaat kaunistavat hymyä ja kohottavat itsetuntoa.

Kaksi ensimmäistä viikkoa valkaisun jälkeen on hyvin herkkä ajankohta uudelleen tummumiselle. Kahden ensimmäisen viikon aikana pitäisi välttää näitä tummentavia aineita. Valkaisun kemiallinen käsittely saattaa aiheuttaa hetkellistä hampaiden vihlontaa. Erittäin hyvä apu tähän on vihlontaa ehkäisevät hammastahnat sekä tarvittaessa särkylääke. Vihlonta helpottaa luonnostaan ajan myötä, yleensä jo muutamassa päivässä.

Kotivalkaisulusikat eli valkaisumuotit tehdään vastaanotolla juuri potilaan hampaiden mukaisiksi. Valkaisumuotteihin käytetään samaa valkaisuainetta kuin vastaanotolla, vain hieman miedommalla seoksella.

Karieksen tai lohkeaman seurauksena hampaita tarvitsee paikata, jotta ylläpidetään potilaan pitkäkestoinen suun terveys. Yleisimmin käytetty paikkausmateriaali on muovi, muovilla on mahdollista tehdä kauniita luonnollisen näköisiä täytteitä, erityisesti etuhampaisiin. Takahammasalueelle muovia tulee käyttää vain harkiten, suuren purentarasituksen vuoksi.

Mikäli kariesvaurio on ennättänyt hammaskiilteestä syvemmälle, tulee hammas porata ja paikata.  Hampaan paikkauksessa kipua voi aiheuttaa poran hampaaseen aiheuttama trauma ja muotin ikeneen asettaminen, puudutuksella vältymme näiltä. Paikkaus kestää toimenpiteenä yleensä 15-60min, joskus on mahdollista paikata useampi hammas samalla käynnillä, jolloin potilas saadaan kerralla kuntoon.

Keraaminen täyte tulee kyseeseen, kun hampaan vaurio ulottuu kahdelle tai useammalle pinnalle. Keraaminen paikka on ominaisuuksiltaan paljon parempi kuin muovi, jonka vuoksi sitä suositellaan takahammasalueelle. Keraaminen täyte tehdään yleensä kahdella vastaanottokäynnillä.

Purenta kuluttaa hampaiden pintaa luonnostaa. Tämä korostuu, mikäli purennassa jokin vialla. Kulumisen hoidossa purennan tutkimus ja hoito on tärkeässä roolissa. Materiaaleina kulumisen korjauksessa käytetään muovia ja keramiaa.

Hammaspuutoksen nykyaikaisin korvausmuoto on implanttihoito. Implantointi tulee tehdä hampaan poiston yhteydessä tai 6kk aikana poiston jälkeen tapauksesta riippuen. Hampaan poiston jälkeen luu alkaa resorboitua eli syöpyä pois, jolloin implantointi myöhemmässä ajankohdassa on yleensä hankalampi tai lähes mahdoton toimenpide. Tästä syystä implantointia suositellaan tehtäväksi 6 kuukauden aikana hampaanpoistosta.

Implantti on titaaninen ruuvi, joka kiinnitetään luun sisään ja ruuvin päälle kiinnitetään yksilöllinen hammas, joka näyttää kuin se olisi potilaan oma hammas. On hyvä muistaa, että implantti on kuitenkin varaosa, jota tulee huoltaa hyvin. Paras materiaali on aina oma hammas, mikään hammaslääkärin tekemä ei ole kuin oma kudos.

Mikään hammaslääkärin tekemä ei ole kuin oma hammas, huolehdithan siitä, että hampaasi pysyvät terveinä.

Implantin kotihoito-ohjeistus on samanlainen kuin potilaan omille hampaillekin, hammaslangan, väliharjan ja sähköhammasharjan käyttö aamuin illoin. Tämän lisäksi implantille tulee tehdä ammattimainen puhdistus 4-8 kuukauden välein vastaanotolla. Implanttihoito tehdään tapauksesta riippuen 3-4 hoitokäynnillä.

Silta on toinen kiinteä ratkaisu poistetun hampaan korvaamiseksi. Silta kiinnittyy puutosalueen viereisiin hampaisiin, joten niiden on oltava terveitä ja hyvässä kunnossa. Silta sulkee hammasvälit ja tästä syystä puhdistustekniikkaa on hieman muutettava. Sillan alta puhdistamiseen on käytettävä väliharjaa sekä siltalankaa. Neuvot tähän saat aina vastaanotolla. Silta tehdään yleensä kahdella hoitokäynnillä.

Laminaatti on hampaan pinnalle tuleva keraaminen kuori, jolla saadaan kaunis esteettinen tulos. Laminaatti on yleensä keraaminen / posliininen. Nykyisillä tekniikoilla laminaatit on mahdollista tehdä jopa lähes omaa hammasta poistamatta.

Kaunis hymy ja sen myötä kohonnut itseluottamus lisäävät viehätysvoimaasi ja urasi saattaa saada tarvitsemansa boostauksen. Suorat hampaat pysyvät myös terveinä.

Hampaiden epäedullinen asema voidaan hoitaa oikomishoidolla, ja sillä saadaan suun sekä hampaiden pitkäaikaisennustetta muutettua suuresti. Oikomishoitoa edeltävästi tehdään suun tarkastus ja huolehditaan siitä, että suu on valmis oikomishoitoon. Kalvo-oikomisessa suussa on hampaiden päällä oikomiskalvot, jotka otetaan pois ainoastaan syönnin sekä hampaiden puhdistamisen ajaksi. Oikomiskalvoja vaihdetaan parin viikon välein, ja kalvoissa olevat pienet muutokset oikovat hampaita pikkuhiljaa kohti haluttua lopputulosta. Oikomisen kesto on yleensä 4-12kk. Oikomishoitoa suunnitellessa otetaan valokuvat ja tehdään digitaalinen suunnittelu, joka käydään potilaan kanssa yhdessä läpi, ja tehdään mahdolliset potilaan toivomat muutokset.

Oikomisen jälkeen hampaiden valkaisu on suositeltavaa, jotta uusi kaunis hammasrivi on tasaisen vaalea ja puhtaan näköinen.

Kalvo-oikomisessa suussa on hampaiden päällä läpinäkyvät Invisalign-kalvot.

Viisaudenhammas on useimmiten tulehtuva hammas, niiden poisto on tapauskohtaisesti suositeltavaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mikäli koet kipua tai oireilua, tulee selvittää, onko kyseessä viisaudenhammas, joskus oireilu säteilee jopa leikoihin tai kasvoihin.

Tulehtumista voi ehkäistä hyvällä suuhygienialla eli puhdistuksella, johon kuuluvat hammasvälien puhdistus ja oikea oppinen sähköhammasharjan käyttö. Kuitenkin lopullinen hoito viisaudenhampaiden kohdalla on hampaan poisto. Poisto tehdään paikallispuudutuksessa ja paraneminen kestää yleensä muutaman päivän. Kipua voi lievittää kotona särkylääkkeen avulla. Poistoaluetta ei saa häiritä ennen kuin ien on parantunut kunnolla. Apteekista saatavaa klooriheksidiinisuuhuuhdetta tulee käyttää viikon ajan poistopäivän jälkeen. Joissakin tapauksissa paraneminen saattaa pitkittyä, otathan tarvittaessa yhteyttä vastaanotolle tai suoraan sairaalaan.

Mikäli koet suussasi oiretta, sinun tulee hakeutua vastaanotolle. Usein on suositeltavaa hakeutua tutkimuskäynnille, jossa suun kokonaistilanne saadaan kartoitettua. Tällöin otetaan tarvittavat röntgenkuvat ja tehdään tutkimus. Särkyä aiheuttavia asioita ovat infektio ja mekaaninen trauma. Näiden hoitoon vaihtoehtoja ovat esim.  hampaan paikkaus, juurihoito, hampaan poisto, suun puhdistus-Karies: ”hampaan ytimeen” sekä purennan muokkaus.

Parodontiitti on vakava suun tulehdus, joka voi hoitamattomana johtaa jopa hampaiden menetykseen. Tämän toteamiseksi tehdään suun tutkimus ja hoitosuunnitelma, jonka jälkeen edetään puhdistukseen ja hoidon arvioon. Potilas on tärkeässä roolissa parodontiitin hoidossa, hyvällä suuhygienialla tulehdus pystytään ehkäisemään. Parodontiitti vaatii säännöllistä hoitoa, kontrollikäynnit on syytä olla 3-9kk välein.

Parodontiitti sanana muodostuu latinankielisistä sanoista PERIO eli vieruskudos, DENS on hammas ja IITTI on tulehdus.

Karies on kansansairaus. Sen aiheuttaa bakteerien tuottamat hapot, jotka syövyttävät omaa hammasta. Karies onkin infektiosairaus, joka edetessään voi johtaa hampaan ytimen ja sitä kautta luun ja verenkierron tulehdukseen. Karieksen aikaisella hoidolla saadaan hyvä ennuste hampaille. Hoito tulee tehdä oikeilla materiaaleilla näistä yleisimmät ovat muovi sekä keramia. Tärkeää karieksen hoidossa on potilaan oma huolellinen suun hoito ja elämän tavat. Xylitol on hyvä apu karieksen ehkäisyssä.

Kulumisen edettyä hampaan kovan pinnan, kiilteen, läpi alkaa eroosio voimistua. Eroosiota saattaa aiheuttaa refluksi, jossa mahahapot nousevat suuhun asti. Muita eroosioita aiheuttavia ovat happamat juomat kuten limsat, energiajuomat ja mehut. Eroosion hoidossa on tärkeää sen syytekijöiden eliminointi ja erosioituneiden kohtien korjaus.

Hammaskivi on hampaiden pinnalle kertyvää kovaa materiaalia, joka on haitaksi terveydelle. Hammaskiveä voit ehkäistä huolellisella omahoidolla, johon kuuluvat hampaiden välien puhdistus langalla tai väliharjalla sekä sähköharjaus. Lisäksi ammattimainen puhdistus tulee tehdä säännöllisin väliajoin 6-12kk välein tapauksesta riippuen. Hammaskivi hampaiden väleissä sekä pinnoilla aiheuttaa myös pahanhajuisen hengityksen.

Pahanhajuinen hengitys johtuu suun infektiosta, silloin on aiheellista hakeutua hammaslääkärin tarkastukseen ja sitä kautta puhdistukseen, tärkeä hoitokeino on potilaan päivittäinen oma hoito.

Limakalvoille aiheutuu muutoksia useista eri tekijöistä johtuen. Näitä voivat olla: Amalgaami, lohkeamat, ruokailun aiheuttamat traumat, systeemiset sairaudet, sieni-infektiot.

Bruksaamisessa ihminen puree hampaita yhteen, jolloin ne rasittuvat, kuluvat lohkeilevat ja jopa halkeavat. Tästä saattaa seurata vaivoja hampaiden, leukojen, pään ja niska-hartiaseudeun alueelle. Purennan tutkimus on tähän ensimmäinen vaihe. Hyviä hoitomuotoja tähän ovat purennan korjaus ja purentakisko.

Ajanvaraus

Meille on helppo saapua ja kulku on järjestetty esteettömästi.

Hinnasto

Asema hoitaa Kelakorvauksen.
Muissa hoidoissa hinta määräytyy tilanteen ja tarpeen mukaan. Näissä tapauksissa ota rohkeasti yhteyttä